lezing: Op de fiets door Afrika - over de waarde van niet-weten


'Afrika wil me iets vertellen,

maar wat het is,

weet ik niet.'

 

(C.G. Jung)


Tot voor kort keek ik met een - voor mij - logische bril naar de wereld en het leven, een bril die al jaren prima dienst deed... tot mijn partner en ik enkele maanden in Afrika gingen fietsen. In een slakkengangetje doorkruisten we Tanzania, Kenia, Oeganda, Rwanda en Namibië. Onderweg kwamen vastgeroeste overtuigingen op de helling staan. Vertrouwde paradigma's gingen onderuit. Grenzen bleken geen grenzen te zijn. Met fietstassen boordevol vragen en een hoofd zonder antwoorden keerden we weer huiswaarts. Dat was verwarrend, én ook geruststellend.

 

Het verhaal over dit verlies van zekerheden en de waarde van niet-weten gaat het Vlaamse land rond. Klik hier voor een overzicht van data en locaties. De lezing wordt telkens ondersteund met foto's van de tocht en citaten uit literatuur, filosofie en wijsheidstradities.