Poëzieweek

25 januari - 31 januari

heel Vlaanderen en Nederland

https://www.poezieweek.com/

 (woensdag 24 januari om 19u: gratis online Zoomsessie )


THUIS IN TAAL

 

Ik maakte

van de tuin

een wildernis

 

zodat ik 

 

in de wildernis

kon denken

dat ik thuis was

 

(Johanna Pas)

 

Poëzie is voor veel mensen een plek om in thuis te komen. Voor anderen is het een ver-van-mijn-bed-wereldje. Poëzie verwoordt vaak wat er binnen in ons huist. Gedichten kunnen baldadig, fragiel, uitdagend, troostend zijn, net als het leven zelf.

 

Van 25 januari tot 31 januari vindt de poëzieweek 2024 plaats, met als jaarthema 'thuis'. Verschillende bibliotheken en boekhandels van Vlaanderen en Nederland organiseren activiteiten voor jong en oud. Het programma kan je raadplegen op https://www.poezieweek.com/

 

DOE JE MEE?

 

Kruip zelf in de pen en schrijf tijdens de poëzieweek wat 'thuis' voor je betekent. Doe dat in de vorm van een haiku.

 

Een haiku, wat is dat? Een haiku is een sfeergedicht van drie regels met een vaste vorm. De eerste regel bestaat meestal uit 5 lettergrepen, de tweede regel uit 7 lettergrepen, de derde regel weer uit 5 lettergrepen. Vele haiku-dichters wijken hier echter vanaf door meer of minder lettergrepen te gebruiken. Voel je dus helemaal vrij. Wat wel altijd geldt: een haiku is kort, hoeft niet te rijmen en is vaak heel eenvoudig.

 

De bekendste haiku aller tijden is van de Japanse haiku-meester Matsuo Basho. Hij schreef deze haiku ergens in de 17de eeuw:

 

Oh, oude vijver

een kikker springt van de kant

geluid van water

 

Zo, en nu is het jouw beurt. Geef woorden aan je eigen invulling van het woord 'thuis' en bouw mee aan een poëtische thuis voor thuislozen en andere dolende zielen. Misschien krijgt je haiku wel een plek in de 'thuis'-compilatie, die eind dit jaar wordt samengesteld. 

 

Stuur je haiku ten laatste op 31 januari naar info@kathleenverhelst.be of schrijf je woorden op een postkaart en stuur deze naar Wildbroekstraat 1, 3660 Oudsbergen. Zo maak je kans op een uniek 'thuis-geschenk'.

 

(Met je deelname geef je de toestemming om je haiku op deze website te publiceren en bij de komende thema-activiteiten te gebruiken. Uiteraard wordt je naam steeds vermeld, tenzij je dit niet wenst. Geef het dan expliciet aan).

 

GRATIS ONLINE INTRODUCTIE VIA ZOOM

 

Kan je wat hulp gebruiken bij het schrijven, of zin in een verkennende ervaringsoefening over het thema 'thuis'? Neem dan deel aan de gratis online Zoomsessie op woensdag 24 januari van 19u tot 20u. Meld je ten laatste op 23 januari aan via info@kathleenverhelst.be Dan ontvang je de link in je mailbox.