Jaarthema 'thuis'

Ga nu maar liggen liefste in de tuin

de lege plekken in het hoge gras, ik heb

altijd gewild dat ik dat was, een lege

plek voor iemand, om te blijven.

 

(Rutger Kopland)


Elk jaar duiken we in een thema en gaan er gedurende 12 maanden uitgebreid mee aan de slag. In 2024 is dat het thema 'thuis'.

 

Ieder van ons heeft op zijn levenstocht behoefte aan een plek waar we onszelf kunnen zijn en alertheid kunnen laten varen, waar dingen vanzelfsprekend lijken en we ons veilig en welkom weten. 

Een thuiservaring kan aan een fysieke plek gelinkt zijn, maar evengoed aan het gezelschap van een vriend, of aan de rust in jezelf. Mensen kunnen thuiskomen in een boek of een stukje muziek, te midden van de uitgelaten massa op een popconcert of in de stilte van een abdij. En sommige mensen beweren dat een mens nooit écht thuiskomt, dat de zoektocht eeuwig duurt.

 

Wie zich nergens thuis voelt, zit vaak ook niet goed in zijn vel.

 

Om die reden snuffelen we het komende jaar aan dit o zo belangrijke levensthema. We doen dat in de vorm van wandelingen, literatuur, filosofie, muziek, reflectiemomenten, e.a. We benaderen het begrip vanuit haar verschillende dimensies en creëren zo een jaar om - wie weet - af en toe in 'thuis' te komen. Op het einde van dit themajaar steken we al het gesprokkelde materiaal in een creatief kleedje, dat je mee kan nemen op het vervolg van je levenspad.

 

Hieronder vind je een overzicht van de eerste thema-activiteiten. Gedurende het jaar wordt de lijst verder aangevuld met interviews, teksten, gedichten, sfeerbeelden, themadagen...